Dupa un drum foarte lung , traversand Transfagarasanul, seara ajungem la destinatie in Baile Govora, gasim un local deschis si ne potolim foamea si setea.
Vila Crizantema este un loc linistit, curat, unde ne-am delectat o noapte in fosta locuinta a lui Ceausescu, iar dimineata dupa un mic dejun am avut parte de un masaj la baza de tratament a pensiunii.
liniste si placere
o recreere placuta
In apropiere de drumul care leaga Ramnicu Valcea de Targu Jiu, in comuna valceana Costesti, natura a creat unele dintre cele mai surprinzatoare sculpturi de piatra.
Forme bizare, milimetrice sau de dimensiunea unui om, continua sa iasa la iveala pe masura ce oamenii exploateaza nisipul din cariera. In jurul balatrucilor sau dorobantilor, cum ii mai numesc localnicii, s-a tesut un adevarat folclor: unii spun ca bolovanii ar avea origini supranaturale, altii ca ar fi marturii ale existentei unor civilizatii extraterestre superioare.
Cert e ca nici oamenii de stiinta nu au reusit, pana acum, sa desluseasca in totalitate misterul formarii trovantilor, si tot ce pot face, deocamdata, este sa emita ipoteze pe care sa incerce sa le verifice in laborator. Ei sustin că formatiunile, numite in literatura de specialitate si concretiuni grezoase, ar avea peste 6 milioane de ani vechime si ar fi aparut datorita unor cimentari locale ale nisipului, posibil pe fondul unei activitati seismice.
De lumea plina de mister a trovantilor se ocupa Asociatia Kogayon, care administreaza, la Costesti, singurul muzeu din lume dedicat trovantilor. Aici sunt expuse, in aer liber, pe o suprafata de un hectar, peste o suta de sculpturi ale naturii. Trovantii sunt, practic, o adunatura de pietricele de diferite marimi, de la submilimetrice, pana la centimetrice, legate intre ele printr-un ciment carbonatic.
La jumatatea drumului ce leaga Ramnicu Valcea de Tg. Jiu, intalnim vestita ceramica de la Horezu, punct de intalnire a turistilor.
Un simbol dominant in picturile vaselor de Horezu este cocosul, dar se intalnesc si alte desene cum ar fi serpii, oamenii, copacii sau pestii. Culorile care se folosesc cel mai des sunt rosul si galbenul.
o cafeluta simpatica 😍
Manastirea Horezu
Manastirea Horezu (Manastirea Hurezi) a fost construita intre anii 1690 – 1693 in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu si este declarata monument istoric, fiind inclusa in Patrimoniul UNESCO inca din anul 1993. Ansamblul cuprinde manastirea, biserica Bolnitei, schitul Sfintii Apostoli si Schitul Sfantul Stefan.
Numele manastirii vine de la huhurezi, o specie de pasari de noapte. Legenda spune ca mesterii care au luat parte la construirea manastirii, de teama turcilor, erau nevoiti sa munceasca numai pe timpul noptii cand aceste pasari cantau. Initial manastirea a fost numai de calugari, dar incepand cu anul 1872 manastirea a devenit de maici.
Ne continuam drumul spre Pestera Polovragi.
Peștera Polovragi se află în Munții Căpățânii, pe malul Oltețului, la o altitudine de 670 m.
La peșteră se ajunge de pe teritoriul comunei Polovragi, aflată între localitățile Horezu și Baia de Fier, județul Gorj, Oltenia, România. Spre deosebire de alte peșteri, Peștera Polovragi are o temperatura constanța de circa 8-9 grade, fiind astfel călduroasă și potrivită pentru vizitare în aproape orice perioada a anului.
Peștera Polovragi este o peșteră caldă și umedă, despre care se pune că „plânge”. De fapt, sunt picături din infiltrații, apă bogată fie în carbonat de calciu, fie în bioxid de siliciu, oxid de fier, în funcție de straturile pe care apa le străbate. În funcție de impuritățile pe care le transportă apa în galeria principală, aceasta își schimbă culoarea din aval către amonte, pe porțiuni care au căpătat, în timp, denumiri precum: Bolta însângerată, Camera Albă, Sala Divină.
Din 10 kilometri cartați de speologi, doar 800 de metri de galerie se pot vizita. Primul sector al galeriei Polovragi prezintă o încărcătură emoțională de excepție deoarece, fiind cea mai accesibilă porțiune, a fost de-a lungul timpului un refugiu al localnicilor: vraci, călugări, fiecare având marcat cel puțin câte un simbol distinct.
Astfel, poate fi văzut Scaunul lui Zalmoxe, o rădăcina uriașă a plantei dispărute de polvraga împietrită în tavanul peșterii drept mărturie. Iar locul ascezei călugărilor este marcat de o pictură realizată de către un călugăr, în tehnica negru de fum, reprezentând simbolul morții.
Peștera Polovragi este asociată ideii că vracii din acea perioada intrebuintau o plantă numită polovraga pentru a realiza remedii pentru diferite boli. Numele s-a păstrat așadar conform legendei.
Minunatele opere de arta dacica, pe platoul de la Manastirea Polovragi.
Langa Manastirea Polovragi , se afla minunatele opere de arta dacica sculptate de artisti talentati .
Această tabără, demarată inițial în 2018, reprezintă o platformă dedicată conservării și promovării simbolurilor dacice, reflectate în arta lemnului din România.
Aceste opere de artă, menite să conserve și să promoveze moștenirea dacică în arta lemnului, sunt amplasate în zone special destinate lor, contribuind astfel la îmbogățirea ofertei culturale și turistice a locației.
Ne incheiem seara in Tg.Jiu, la Hotel Rais, nu departe de centru, in minunatele camere luxoase.
Cina am servit-o la restaurant Hanu Domnesc- casa renumita la rascruce de doua ulite: Doja cu Victoria.
Chiar va recomand!