Mai era o saptamana pana la Paste, iar in familie venea o zi importanta pentru parintii mei: nunta de aur, tot ma gandeam ce putem face, pe unde sa mergem cateva zile. Am tot studiat oferte prin tara, dar scump totul… si neinteresant, asa ca m-am gandit sa ne urcam in avion si…zburam 😊
Gasisem bilete din Iasi-Milano pentru 4 persoane 3000 Lei (cam scumpe, dar luate asa din pripa…ce sa mai zic) dus-intors. Parintii mei au fost de acord si le-a placut propunerea, asa ca …la drum. Cazarea , gasita prin Booking, un apartament in centrul orasului, cu 2 camere si bucatarie, a costat inca 3000 Lei/ 3 nopti.
Zborul a durat 2 ore si am aterizat pe aeroportul din Bergamo. De acolo, incepuse o ploaie torentiala, am luat autobuzul chiar din fata aeroportului, care ne-a dus in gara din Milano. Ne-a costat 12 Euro/persoana, un drum de 1 ora.
Ajungem in gara, tot pe ploaie,
taxiurile erau in greva… (vai de capu’ nostru), am luat la pas strazile
pana la biroul de unde am preluat cheia apartamentului. O intreaga poveste si cu cazarea. Initial trebuia sa stam in alt apartament, dar pe drum, proprietarul ne-a schimbat cazarea…in alta mai deficitara (sa spunem).
Tot in centrul orasului am stat, aproape de atractii si magazine, asa ca ne-a placut mult zona.
Dupa instalare, eu cu Sebi am iesit in inspectie pe stradute, afara mai incetase ploaia, asa ca se putea plimba.
Facusem si cateva cumparaturi pentru mic dejunul din camera,
la un market apropiat, preturi cam mari… la toate produsele, dar deh…eram in Milano.
Despre Milano, pot spune ca este principalul oras din Italia de nord. Se afla pe campiile Lombardiei, una dintre cele mai dezvoltate regiuni urbane ale Italiei. Locuitorii din Milano sunt cunoscuti sub numele de Milanesi.
Milano este recunoscut ca una din capitalele modei si design-ului, metropola Lombardiei fiind faimoasa prin casele de moda si cochetele ei magazine, cum ar fi cele de pe via Montenapoleone sau din renumita Galleria Vittorio Emanuele II din Piazza Duomo (considerata a fi cel mai vechi shopping mall al lumii). De asemenea Milano este considerat a fi cel mai important oras din lume in privinta Operei lirice, cu faimosul sau Teatro alla Scala (Teatrul La Scala). Este un oras definit printr-o arhitecura si un design urban renascentist.
Prima zi din vacanta o alocam normal vizitarii piatetelor, dar asta dupa o cafea cu un croissant milanez.
Din punctul meu de vedere, Piata Domului ar trebui sa constituie punctul de plecare in calatoria ta prin Milano.
Este situata in centrul orasului si detine numeroase atractii turistice. In plus, de aici poti sa ajungi usor spre alte locuri de vizitat in Milano.
Mai mult decat atat, Piata Domului este ea insasi un loc atractiv. Este un imens spatiu pietonal, inconjurat de cladiri cu o arhitectura impresionanta.
Piata este dominata de emblematicul Domul din Milano. Tot aici vei gasi celebra Galleria Vittorio Emanuele II si Palatul Regal.
Atmosfera din Piata Domului este mereu animata, fiind frecventata de miile de turisti care vin sa viziteze orasul. De altfel, in jurul pietei exista foarte multe cafenele, restaurante si magazine.
Fie ca vii doar pentru o plimbare, sa faci cumparaturi sau sa vizitezi obiectivele turistice, Piata Domului este un loc de neratat.
Domul este un simbol al orasului care se remarca prin maretia si arhitectura sa impresionanta. Fatada este de-a dreptul magnifica, fiind bogat ornamentata cu ferestre mari, 2245 de statui din marmura si 135 de turle frumos sculptate, situate pe acoperis. Interiorul Domului este la fel de impresionant cu cele 52 de coloane gigantice, vitralii somptuoase, sarcofage, statui si alte opere de arta pe care le poti admira aici. Fiind unul dintre cele mai populare obiective turistice din Milano, am asteptat la niste cozi interminabile , cumparand bilete la fata locului. Am dat 10 Euro pe bilet in care am avut incluse vizita la muzeul Domului si intrarea in Catedrala.
Biletele se pot achizitiona si online de pe mai multe site-uri, inclusive Booking.
Galleria Vittorio Emanuele II este situata pe una dintre laturile care inconjoara Piata Domului. A fost construita in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, iar astazi este una dintre cele mai de top atractii turistice din Milano.
Este de fapt un pasaj care face legatura dintre Piata Domului si Piata Scala.
Se remarca printr-o superba podea din mozaic, arcade si o cupola inalta din sticla. Locul este foarte animat, fiind preferat atat de localnici, cat si de turisti.
In interior, Galleria Vittorio Emanuele II gazduieste unul dintre cele mai frumoase si extravagante centre comerciale din Europa. Vei gasi aici magazine opulente ale unor designeri celebri, precum si cafenele elegante.
Trecand prin Galleria Vittorio Emanuele II, dinspre Piata Domului, am ajuns in Piata Scala (Piazza della Scala).
Aici se afla faimosul Teatrul de opera La Scala (Teatro alla Scala), considerat unul dintre cele mai prestigioase din Italia si chiar din lume.
De la Teatrul de opera La Scala, intr-o plimbare pe jos de vreo 20 minute am ajuns in fata Castelului Sforzesco.
Am ramas uimiti de dimensiunile impresionante ale acestui castel care a servit pe vremuri ca locuinta a Ducilor de Milano.
Castelul a fost construit in anul 1368 de vestita familie Visconti, iar din anul 1450 a apartinut familiei Sforza. Desi a fost de mai multe ori distrus si reconstruit, castelul inca isi pastreaza farmecul si eleganta de alta data.
Astazi, castelul se numara printre cele mai populare locuri de vizitat in Milano. Turistii au acces gratuit in curtea interioara a castelului.
De altfel, pe langa constructia in sine, cei interesati pot sa viziteze o serie de mici muzee pe care Castelul Sforza le gazduieste.
Traversand curtea din spatele Castelului Sforza am ajuns direct in Parcul Sempione.
Aici este locul ideal unde poti sa te relaxezi dupa ce ai vizitat atatea obiective turistice din Milano.
Parcul Sempione este o oaza de verdeata situata chiar in mijlocul orasului. Se intinde pe o suprafata vasta, fiind cel mai mare si important parc public din oras.
Este un loc minunat care ofera numeroase activitati de recreere, fiind frecventat de localnici si turisti.
O plimbare relaxanta prin parc ne-a oferit posibilitatea sa descoperim cateva atractii turistice din Milano importante.
Printre acestea se numara Turnul Branca (Torre Branca) unde se poate urca cu liftul pana la o inaltime de 100 de metri. De aici te poti bucura de o priveliste panoramica asupra orasului.
In celalalt capat al Parcului Sempione se afla Arcul Pacii (Arco della Pace), un reper istoric asemanator cu Arcul de Triumf.
Tot in parc se afla si Acvariul Civic si Statiunea Hidrobiologica din Milano (Acquario Civico e Stazione Idrobiologica di Milano), gazduit de o cladire cu o arhitectura impresionanta.
Eu am admirat broscutele testoase din incinta lacului 😊
Iar dupa o zi obositoare dar recreativa, nu am ratat pizza italiana, intr-adevar foarte gustoasa si…normal a mers cu o bere rece cum ne place noua 😊
Alta zi, alta plimbare , pasii ne-au indrumat catre zona noua a orasului. Prima data am trecut pe langa Biserica Santa Maria delle Grazie,
unde am vrut sa vedem renumita pictura “Cina Cea de Taina” a lui Leonardo Da Vinci. Tabloul se afla pazit in muzeul de langa biserica si neavand bilete achizitionate online cu mult timp inainte, nu am putut intra, dar am vizitat biserica , care s-a dovedit a fi spectaculoasa prin picturile sale.
Ne-am continuat drumul pe bulevardul Fratelli Ruffini
catre centrul nou City Life, care adaposteste un centru comercial cu 2 cladiri zgarie-nori.
Putin shopping aici, apoi ne-am indreptat spre cartierul chinezesc, situat între străzile din Via Paolo Sarpi, Vía Bramante și Via Canonica, care se învecinează literalmente cu centrul istoric.
Lucrul amuzant este că în Milano, Chinatown-ul nu este un cartier despre care se vorbește mult. Mai ales pentru că într-un oraș atât de concentrat pe moda ca aceasta, faptul că există afaceri în care sunt copiate produse de la principalele mărci, nu este pe placul tuturor. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. În cartierul chinezesc din Milano am gasit locuri de cumpărături foarte interesante. Aici am avut ocazia sa gustam supe traditionale asiatice
si carne prajita pe betisoare, am facut, normal si cateva cumparaturi la magazinele de haine si am stat la terase sa savuram berea si cafeaua, nelipsite din rutina zilnica.
Ne-a uimit si bulevardul Corso Garibaldi , plin de terase si magazine, foarte animat si placut pentru noi, cladiri cat mai ochioase amenajate cu flori curgatoare, gelaterii la tot pasul si cozi infernale.
Seara am incheiat-o la terasele din cartierul Brera, unde am ciocnit un pahar in cinstea parintilor mei care implinisera 50 ani de casatorie - La multi ani! -
Brera, la fel de renumit cartier cu magazine, boutiq-uri, arta, mobile, trattorii si restaurante care te imbie cu ce are mai de pret bucataria lombarda.
Dupa multe ture de terase, am gasit o masa de 4 persoane, ospatarul fiind un tip foarte simpatic. Am comandat cate un antricot de vita gatit diferit, celebrele paste carbonara si snitel, 4 beri si 2 pahare de vin, pretul fiind de 180 Euro ☹ Scump, nescump, distractia costa, dar eram in Milano si nu era orice zi.
Observand lumea dinprejur, iti dai seama ca ei nu sunt grabiti, nu par stresati, nu sunt smuciti, nu le citesti ingrijorarea pe fete, nu le vezi ochii de ochelarii de soare. Se vede ca traiesc intr-o alta lume decat suntem noi obisnuiti in Romania.
Deci, se merita un city-break in Milano oricand!