Malta este genul de destinație ,de care ,ori te îndrăgostești pe loc, ori nu-ți va intra în grații deloc, depinde ce fel de turist ești și ce așteptări ai.
Pe mine m-a cucerit atât prin obiectivele turistice pe care le-am vizitat, cât și prin mixul cultural și prin relaxarea oamenilor de pe stradă.
Este prima tara in care am calatorit doar cu copiii- Fabi cu prietena lui Miruna, si eu cu fata mea Sabina. A fost o provocare pentru mine( eram cu 2 minori) si s-a dovedit a fi placuta!
Malta este un arhipelag în Marea Mediterană format din 3 insule (Malta, Comino și Gozo) și este cea mai mică țară din Uniunea Europeană, suprafata tarii este mai mica ca Bucurestiul, deci o poti strabate la pas 😊
Malta are 2 limbi engleza si malteza ( un amestec dintre italiana, araba si engleza…asa mi s-a parut).
Cele mai multe plaje din Malta sunt pe stanca, foarte puține plaje cu nisip fin și intrare lină în apă, dar acelea câteva sunt cu adevărat impresionante.
Se poate ajunge oriunde cu mijloacele de transport în comun , programul acestora este afișat în fiecare stație, noi ne-am folosit de aplicatia Moovit (aici ne-a ajutat baiatul meu).
Gasind bilete de avion la Ryanair, cu pret redus pentru sfarsit de februarie cu 4oo Lei /2 persoane dus-intors Bucuresti-Malta , am zis hai sa incercam sa vedem cum va fi. 😊
Cazarea am luat-o de pe Booking pentru 7 zile, un apartament in San Pawl il-Baħar , am dat 1500 Lei. Numele hotelului: Qawra point Holiday Complex, un apartament format din 2 camere plus zona de living, balcon, chicineta, tot ce aveam nevoie. Amplasamentul era la cativa pasi de mare, iar la parterul hotelului plin de magazine si market-uri.
Dupa 2 ore de zbor, aterizam ,
iar cunostintele lui Fabi in materie de telefonie s-au aratat imediat. Am gasit autobuzul care ne-a dus pana la destinatie, timp de 1 ora.
Fiind seara si foame, am iesit la o shaorma
ca eram infometati, preturile ne-au incantat ca mi s-au parut mici, apoi…nani-somn de voie.
A doua zi de abia asteptam sa vedem marea.
Primul punct pe lista a fost Aquarium ,
destul de mic ca și dimensiuni, acesta rivalizează cu cele mai mari acvarii din lume, având o varietate mare de specii de pești.
Si dupa cateva poze in bataia vantului alaturi de mare ,
ne indreptam spre oras sa cautam vestitul sat Popeye.
Popeye Village este,
cu siguranta, o locatie pe care sa o pui pe lista scurta atunci cand esti in Malta, Am descoperit o gramada de lucruri frumoase care mi-au adus aminte de copilarie-de faimosul desen animat.
Am ales sa fim spectatori pentru minute bune
si sa asistam la show, am fost la cinema unde am vazut un documentar despre Popeye si despre viata de pe platourile de filmare, am mancat popcorn(o portie de popcorn este inclusa in pretul biletului de intrare).
Sunt o gramada de activitati care tin in forma pe cei mici dar si pe cei mari. Exista o terasa superba unde te poti linisti la o cafea si privi apa de un turcoaz ametitor.
Biletul a costat 11 Euro/persoana si sunt incluse o fotografie, o carte postala si un popcorn.
Alt punct bifat pe lista a fost insula Gozo. Trecand cu feribotul din Malta , bilet ce a costat cam 5 Euro/persoana, o calatorie de 45 minute.
Gozo are doar 67 de kilometri și este o insula rurală care are doar 3 localități mai mari. Dacă maltezii trăiesc din turism, gozitanii sunt in mare parte pescari și trăiesc din agricultură, aici solul fiind mult mai fertil. Gozo are un sol de argilă albastră și se pot cultiva fructe și legume, măslini, rodii.
Odata ajunsi in port, ne-a preluat un agent de turism , platind o taxa de 50 Euro toti 4, si ne-a facut turul insulei cu masina.
Natura si-a spus cuvantul lucrand continuu la formarea stancilor, iar unul din simbolurile Maltei – Fereastra Albastra- s-a prabusit in 2017. Chiar și fără Fereasta Albastră, locul este de o frumusețe atipică, care impresionează și îți face plăcere să-l privești. Stânca ciupercilor a supraviețuit eroziunii mării și vântului și se ridică impunătoare din mare. Pe vremea Cavalerilor Ioaniți aici creștea o ciupercă care te vindeca de orice boală, de aici și denumirea pe care stânca o poartă până în zilele noastre.
Biserica făcătoare de minuni Ta’Pinu :
Locul este încărcat de spirtualitate și energie pozitivă, pe care dacă ai sufletul și mintea deschise le vei simți din plin. Istoria bisericii se întinde pe parcursul a 500 de ani. Înăinte aici era o capelă întreținută de Pinu Gauci, de aici și denumirea bisericii, Ta’Pinu însemnând a lui Pinu. Aici, o țărancă pe nume Karmela Grima obișnuia să se oprească și să se roage, înăinte de a merge la muncile câmpului, într-o dimineață fiind în întârziere nu s-a mai oprit și a fost răpusă la pat de o boală grea. Într-un vis i-a apărut Fecioara Maria care i-a spus: „Dacă tu nu ai putut să vii la mine, am venit eu la tine, spune 3 Ave Maria și te vei vindeca”. Femeia a făcut întocmai și s-a făcut bine, de atunci urmând și alte vindecări miraculoase.
Însuși Papa Ioan Paul al II-lea a venit la Ta’Pinu și a săvârșit o slujbă în anul 1990, în acest loc miraculos cu mare încărcătură emoțională.
Rabat sau Victoria – orașul denumit în cinstea reginei Victoria
Rabat este capitala insulei Gozo care în anul 1887, în cinstea jubileului de diamant al reginei Victoria, a fost denumit Victoria. Foarte puțini gozitani îi spun Victoria, aceștia preferând denumirea de Rabat, nume dat de arabi suburbiei orașului. Arabii numeau centrul orașului Mdina, iar periferia – Rabat. Din acest motiv, multe orașe din lumea arabă poartă numele de Rabat, inclusiv capitala Marocului.
E o plăcere să te plimbi pe străzile din Rabat, e așa o atmosferă de liniște și pace în care pașii îți sunt conduși de privire către cele mai frumoase clădiri. Astfel, am descoperit biserica St.George
care ca orice loc de cult din Malta este o încântare să-i treci pragul și să te lași fascinat de arhitectură.
Citadella : Este o cetate în stil arab pe unde de-a lungul timpului au trecut arabii, normazii, ioaniții, britanicii. Chiar dacă pentru a ajunge la Citadellă drumul este ușor abrupt, merită efortul pentru că de sus ai o priveliște 360 de grade asupra întregii insule Gozo!
Ziua petrecută în Gozo a fost deosebită pentru că aici atmosfera este diferită din Malta, totul este mai liniști, mai boem, mai romantic.
Zona cazarii noastre era plina de restaurante si terase, noi am ales ceva specific maltez, si am ales cate ceva din fiecare 😊 evident farfurii pline si delicioase, pe care le-am impartit frateste 🍟🍗🍤,
Un alt punct bifat pe lista a fost Valleta, capitala Maltei, drumul facand-ul cu autobuzul, trecand printr-un oras portuar, superb- St. Julien.
Cu toate ca era luna de iarna -februarie-, aici vremea a fost foarte buna si calduroasa,
mai ales ca am vazut pentru prima data in viata arbori de portocal copti pe toate drumurile (mi-a fost rusine sa culeg ).
Valleta detine foarte multe cladiri vechi, care dateaza inca din Evul Mediu, ele fiind intretinute si consolidate foarte bine, trecand, astfel, cu succes, la testul timpului.
Este un muzeu în aer liber, înconjurat de ziduri de fortificații care oferă o panoramă spectaculoasă asupra Mării Mediterane și a portului. Poarta City Gate,
proiectată de celebrul arhitect Renzo Piano, marchează intrarea în oraș și este un punct de referință iconic.
Jardinierele Upper Barrakka, cu terasele lor pitorești, oferă o priveliște impresionantă asupra portului Grand Harbour
și sunt locul ideal pentru a admira apusurile spectaculoase.
Pentru o pauză relaxantă în mijlocul agitației orașului, Grădinile Vallettei
sunt locul perfect. Aceste grădini frumoase, în stil baroc, oferă o oază de verdeață și liniste.
Cu terase, fântâni și sculpturi, acestea sunt locul ideal pentru a te relaxa și a te bucura de priveliștile panoramice asupra orașului.
Catedrala Sfântul Ioan
este o mărturie a bogăției și importanței Cavalerilor Maltei, care au creat o cetate a creștinismului în secolul al XVI-lea. Fatada seamana cu o cutie de bijuterii, interiorul este dotat cu pereti aurii, designul reprezintă un stil baroc flamboyant din secolul al XVII-lea.
De-a lungul catedralei, întregul etaj are aproximativ 400 de pietre de marmură cu epitafe latine care comemorează Cavalerii Sfântului Ioan.
După ce am vizitat Catedrala Sfântul Ioan, am mers pe strada Republicii pentru a explora zona din jurul Pieței Palatului pe drumul către următoarea atracție - Palatul Marelui Maestru. Această zonă are multe magazine ciudate, cafenele și restaurante.
Un loc minunat a fost pizzeria din fata catedralei, unde in acorduri muzicale ne-am odihnit la o pizza.
Grădina frumoasă din Barracca de Sus
cuprinde o parte din vechile fortificații ale orașului, construite pe cel mai înalt punct din Valletta. Grădinile pașnice și umbrite sunt frumos amenajate cu fântâni, paturi de flori și rânduri de căi arcade. Tot aici, curtea interioara este folosita la evenimente ca nunti in aer liber si diferite ceremonii.
Există mai multe puncte de vedere din diferitele perspective din jurul grădinii, oferind priveliști uimitoare ale Marelui Port.
Muzeul Național de Arte Frumoase din Malta este găzduit într-un palat frumos, care a fost inițial o reședință pentru Cavalerii Maltei. Scara monumentală de la intrare face o mare impresie, demnă de cea mai bună colecție de artă a lui Valletta.
Colecția muzeului reprezintă lucrări importante ale artei malteze din secolul al XII-lea până în secolul al XX-lea, precum și lucrări notabile ale altor artiști europeni. Există un excelent sortiment de lucrări ale celui mai faimos artist din Malta, Mattia Preti, care a fost din Calabria din sudul Italiei. Lucrarea cea mai frumoasă pe care o prezintă aici este pictura lui Botezul lui Hristos .
Incheiem seara la o taverna draguta –Cheeky Monkey Gastropub- in compania unor prieteni vechi ,stabiliti in Malta.
O alta atractie deosebita am avut-o in Mdina-
fosta capitala a Maltei. Mdina este un oraș medieval, cu ziduri de apărare, situat pe vârful unui deal, chiar în centrul insulei. Mdina este numit și Orașul tăcerii de către localnici și vizitatori. Orașul este limitat în interiorul zidurilor sale, și are o populație de puțin sub trei sute de locuitori.
Vestigiile arheologice ale Casei Domus Roman pot fi vizitate chiar înainte de a traversa uşa principală a zidul Mdina, iar in interior am gasit un amestec de arhitectura medievală si arhitectura baroc.
Cea mai veche zonă a Mdinei, este un labirint de străzi foarte înguste în care clădirile cu uși și ferestre mici sunt adevărate forturi de piatră.
În Piața principală Mdina este Catedrala lui San Pablo, clădire care a fost construită în secolul al XVII-lea, pe locul unei vechi biserici normande. În timpul plimbării, pe o parte din zidul Mdina, am avut priveliști panoramice excelente ale acestei zone a insulei.
Strada principala a orasului este strajuita de biserici si edificii de importanta istorica. Pe dreapta, Manastirea St. Benedict, bisericuta St. Peter si biserica St. Agatha, care dateaza de la inceputul secolului 15. Pe partea stanga a strazii se afla Casa Inguanez.
Foarte important aici este faptul ca daca vrei sa te plimbi in acest oras, trebuie sa-l iei la pas, cu autoturismul nu se poate intra. Noi am ajuns cu autobuzul din Bugibba, o calatorie costand 2 Euro/persoana.
O zi plina am avut si aici, pana a inceput ploaia si ne-am adapostit la o taverna din apropiere ,unde am mancat un hamburger maltez 😊
O alta zi am petrecut-o la Grota Albastra,
un peisaj superb, unde marea danseaza cu stancile.
Aici, dupa multe serpentine, autobuzul ne-a lasat in partea de jos la Templul Ħaġar Qim.
De acolo am urcat pe jos escaladand pietrele (mai mult Fabi),
iar cand am ajuns la peisajul uluitor din varf, ni s-a taiat respiratia.
In Grota se poate merge cu barca, dar din cauza vantului, in acea zi nu era deschisa, asa ca am privit-o din varful dealului. O gramada de poze am facut si aici, apoi ne-am indreptat iar spre Valetta, pentru ultime cumparaturi.
Am luat o cina foarte gustoasa si ieftina la o terasa prin mijlocul magazinelor,
normal ca am achizitional si suveniruri…. Iar cu parere de rau ne-am luat ramas bun de la aceasta tara minunata.