19 Jul
19Jul

     Târgu Jiu, perla Olteniei cu o istorie ce datează din timpuri străvechi, este o destinație turistică de neuitat pentru orice călător în căutarea unui amestec unic de cultură, istorie și frumusețe naturală. 

     Acest oraș, străbătut de râul Jiu, 


a fost martorul unor evenimente istorice semnificative și este locul de naștere al unor personalități marcante precum Constantin Brâncuși și Ecaterina Teodoroiu. 

     Atracția principală a orașului este Ansamblul Monumental realizat de Brâncuși, un omagiu adus eroilor Primului Război Mondial. 


     Compus din Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului. Ansamblul reprezintă un punct de referință în arta modernă și un simbol al orașului. Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu, o capodoperă a sculpturii moderne, este o destinație de neuitat pentru orice vizitator dornic să descopere o parte esențială a patrimoniului cultural românesc. 


     Realizat între anii 1937-1938 de geniul sculpturii Constantin Brâncuși, acest ansamblu unic este un tribut adus eroilor căzuți în Primul Război Mondial și o expresie a geniului artistic românesc. 

La malul Jiului, vizitatorii sunt întâmpinați de Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului, toate realizate din piatră și așezate într-un cadru natural impresionant. 

Masa Tăcerii, lucrată în calcar, simbolizează pregătirea pentru luptă, iar timpul este măsurat prin forma clepsidrelor-scaune. 

     Aleea Scaunelor, alcătuită din 30 de scaune de piatră, formează un drum care duce spre Poarta Sărutului, reprezentând trecerea spre o altă existență. 


     Elementul central și cel mai impresionant al ansamblului este Coloana fără Sfârșit. Înaltă de 29,33 m și alcătuită din 16 module romboidale, coloana este un simbol al sacrificiului infinit, un adevărat „axis mundi”. Această operă este un testament spiritual al lui Brâncuși și un punct de referință în arta modernă. 


     Biserica Sf. Petru si Pavel: Biserica este situată pe Calea Eroilor, drumul care leagă operele sculptorului Constantin Brâncuși, fiind parte integrantă a ansamblului monumental Calea Eroilor.


 Construcția bisericii s-a realizat între anii 1927 și 1938 și a fost ridicată pe locul unei biserici din anul 1777. Pictorul local Iosif Keber a executat frescele neobizantine, în timp ce Ion Antonescu, Anghel Păunescu și Julius Doppelreiter au fost arhitecții acesteia.  Clădirea este considerată monument istoric de către Ministerul Culturii din România.

     Vizita în Târgu Jiu este o experiență culturală și istorică de neuitat, combinând frumusețea naturală a Olteniei cu moștenirea artistică și istorică unică.

 Fie că esti în căutarea inspirației artistice, a unui moment de reculegere istorică sau pur și simplu a unei escapade în natură, Târgu Jiu poate fi destinația perfectă. 

     In minunatul defileu al Jiului, la 32 de kilometri de Targu-Jiu si la 25 de kilometri de Petrosani, se afla manastirea de calugari Lainici cu hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.


 Manastirea Lainici a fost construita intre anii 1812 si 1847 de boierii din regiune pe un deal care domina Valea Jiului. Ea adaposteste frumoase fresce interioare datand din 1860 si un iconostas compus din icoane in stil bizantin.

     Mănăstirea Prislop, locul unde se află mormântul lui Arsenie Boca, este unul dintre cele mai importante centre de pelerinaj din România. Mănăstirea Prislop se află în județul Hunedoara, într-un cadru natural deosebit de frumos.


Mănăstirea Prislop este un lăcaș încărcat de istorie și a fost declarată monument istoric. În ciuda dimensiunilor mici, este considerată una dintre cele mai frumoase așezări monahale din Transilvania.


După 1948, toate lucrările de construcție și înfrumusețare din mănăstire au fost fie realizate personal de părintele Arsenie, fie după desenele și îndrumările sale. De aceea, părintele Arsenie Boca este considerat al treilea ctitor al Mănăstirii Prislop.

                                        poteca ce duce spre mormantul lui Arsenie Boca

                            Pe drum am intalnit si vestitele palete ale romilor din Hunedoara. 


     Si ajungem la Castelul Corvinilor.


      Castelul Corvinilor din Hunedoara o cetate medievală impozantă situată în inima Transilvaniei, se numără printre cele mai emblematice monumente ale României. Legendele, istoria și grandoarea fortificației fascinează turiștii din toată lumea. 

Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din România și, prin urmare, este și unul dintre cele mai căutate obiective turistice. 

Asta îl face cel mai vizitat monument istoric din județul Hunedoara și al doilea obiectiv turistic după Mănăstirea Prislop. 

Intrarea în castel se face printr-o curte vastă, străjuită de un turn de apărare impunător, Turnul Neboisa. - oare dupa numele nostru? 😂🙄-


     Remarcam podul mobil, încă funcțional, odată folosit pentru a controla accesul peste șanțul de apărare. 

Sala Cavalerilor, cândva folosită pentru recepții și banchete, este impresionantă atât prin dimensiuni, cât și prin arhitectura gotică, cu tavane boltite și coloane din marmură roșie.


 La fel ca majoritatea cetăților medievale, Castelul Corvinilor are și el o istorie întunecată. În subterane, gasim temnițe și camere de tortură care ilustrează realitatea dură a acelor vremuri.


 Castelul Corvinilor poate fi vizitat în orice zi din săptămână, după următorul program: 

  • Luni: între 12:00 și 20:00
  • Marți – Duminică: între 09:00 și 20:00

 Prețul biletelor este de 45 de lei pentru adulți, 23 de lei pentru pensionari și 11 lei pentru elevi și studenți. Preșcolarii și persoanele cu handicap, precum și însoțitorii celor din urmă, pot intra gratuit. Cei care vor să facă și fotografii în castel, trebuie să plătească o taxă suplimentară de 10 lei.


     Pe seara ajungem in Hunedoara, unde ne cazam la pensiunea Rustic. 

Am gasit cu noroc ultimele 2 camere cu 220 lei/camera. Un loc dragut cu o terasa fabuloasa si preparate foarte gustoase, gatite in stil traditional.


      Hunedoara, un orasel micut, cochet, cu un centru pietonal inconjurat de terase , a fost recent reabilitat. 


 Tot aici a fost înființat Muzeul Fierului, într-o clădire veche de peste un secol și un centru de agrement într-o altă clădire de epocă din centrul vechi al orașului, iar Parcului Libertății la fel refacut. In fata pietonalului se intinde mandra, Casa de Cultura, o cladire impozanta cu o fantana arteziana in fata.

Ne luam ramas bun din Hunedoara si ne indreptam spre Gradinile lui Zoe din Banpotoc. 


     I Giardini di Zoe este proiectul de suflet al proprietarului, dl. Giovanni Salvatelli, un italian din zona Ancona, regiunea Marche. Amenajarea acestor grădini de basm a început în anul 2003, dl. Salvatelli susține că acest loc l-a atras de la prima vizită, deoarece are un spirit pozitiv. Grădina poartă numele nepoatei sale Zoe, dar ar putea reprezenta prototipul femeii ideale, deoarece în grădină găsești echilibru. 


     Proiectul a fost conceput după planuri proprii, pe care le-a dezvoltat fără niciun ajutor specializat. Partea aproape gata se întinde 3,5 hectare și este într-o continuă dezvoltare, proprietarul a început să amenajeze o parte de teren pentru nepotul său, Achille, concretizată într-un labirint din Carpinus betulus și o grădină de ierburi și flori. 


     Din anul 2018, I Giardini di Zoe a devenit obiectiv turistic, reușind să își câștige popularitatea prin îmbinarea armonioasă a plantelor cu obiectele decorative aduse din Italia (vase, coloane și fatani din materiale naturale cum ar fi travertinul și piatra vulcanică numită Peperino, sau obiectele din fontă care au fost cumpărate din anticariate și recondiționate ). 

Prin viziune, dăruire, iubire și muncă I Giardini di Zoe a ajuns cea mai frumoasă grădina aristocrată din România.


Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.