Orasul Brasov este situat in centrul tarii, inconjurat de Carpatii de Sud, si face parte din regiunea Transilvania. Brasovul este atestat documentar din 1252 sub numele latin Corona sau denumirea germana Kronstadt, care inseamna "Orasul Coroana", ambele denumiri fiind oglindite in sigla orasului. Pe Muntele Tampa a existat o cetate numita Brassovia, dand ulterior denumirea romaneasca a orasului.
Au fost descoperite urme de asezari din epoca de piatra, dar si urme ale unor cetati Dacice. Orasul a fost fondat de catre Cavalerii Teutonici in 1211 pentru a apara hotarul Regatului Maghiar, si a fost colonizat de catre saxonii din Transilvania, devenind astfel una dintre cele sapte cetati cunoscute drept Siebenburgen. Urme ale colonistilor germani pot fi observate in arhitectura gotica, baroca si renascentista, iar impreuna cu o multitudine de atractii istorice, fac Brasovul unul dintre cele mai vizitate locuri din Romania.
ora 12 noaptea.... plin de turisti
Orasul este împartit în doua componente distincte : zona de influenta baroca care serpuieste la poalele Tampei si a masivului Postavaru si zona întinsa de blocuri si fabrici. Principala atractie o reprezinta orasul vechi - cartierul Schei, inca plin de farmec, unde veti gasi o multime de case si obiecte vechi, în special pe filon religios.
Aici, in Piata Unirii, ne-am potolit foamea la restaurantul Casa Romaneasca, intr-un ambient placut si relaxant. Preturile sunt mai ok fata de cele din centrul istoric.
In piateta de langa restaurant, am dat de impunatoarea Biserica Ortodoxa Sfantul Nicolae din Schei.
Este cea mai veche biserică ortodoxă din municipiul Brașov, ea constituind de-a lungul timpului centrul cel mai important pentru viața spirituală, culturală și artistică a românilor din Țara Bârsei. Biserica a fost construită pe locul unde se găsea o cruce de lemn cu șindrilă din anul 1292 și unde a fost ridicată apoi o biserică din lemn, ca loc de închinare al românilor ortodocși din Șcheii Brașovului. Biserica actuală a fost construită din piatră și cărămidă în secolul al XV-lea, fiind finalizată în anul 1520. De-a lungul timpului, biserica a suferit numeroase modificări și restaurări, dar a păstrat în mare parte aspectul său original.
Coborand din Piata Unirii spre centrul istoric, am trecut sub Poarta Schei , una dintre renumitele obiective istorice.
Apoi, inevitabil dai de Strada Sforii, cea mai ingusta strada, pe care nu o poti rata in plimbarea ta.
Cateva curiozitati:
- lungimea este de 80m, iar latimea de 1 m
- scopul ei a fost de a trece pompierii prin acest coridor ce leaga 2 cartiere
- existenta ei este atestata din sec. 17
- se zice, ca cine se saruta pe aceasta strada, nu o sa se desparta niciodata 🥰
Piața Sfatului, situată în mijlocul centrului istoric al Brașovului (Cetatea), a reprezentat un important centru comercial, social și cultural de-a lungul timpului.
Piata Sfatului este de asemenea si scena de desfasurare a festivalurilor de muzica , dans si alte activitati.
De asemenea, nu puteam rata Biserica Neagra, aflata la cativa metri departare, cea mai mare biserica gotica din Romania.
Numele sau vine de la Marele Incendiu din 1689, cand flacarile si fumul i-au innegrit zidurile. Interiorul este impresionant si bine pastrat si adaposteste una dintre cele mai mari orgi in Europa de Est. Ferestrele bisericii au fost dotate recent cu sticla speciala cu filtru UV pentru a proteja cele 119 covoare anatoliene donate de catre comerciantii germani in secolele XVII si XVIII, cea mai mare colectie de acest gen din Europa. Alt punct de atractie turistica este Muzeul Prima Scoala Romaneasca, aflat in curtea Bisericii Sf. Nicolae, tiparnita deschisa aici in 1556 producand primele carti scrise in limba romana. Muzeul adaposteste o mostenire fascinanta de carti si documente rare.
Daca vrei o cafea buna , ieftina si intr-un cadru foarte cochet, iti recomand Cafenea Dallmayr.
Iar pentru un mic dejun , mi-a placut sandwich-ul de la Foccaceria Antreu chiar din Piata Sfatului. Cu adevarat profesionisti baietii!
Casa Filstich-Plecker
Casa Sfatului
Gasirea unui loc potrivit pentru a lua masa in Brasov nu este dificila. Un numar mare de restaurante si baruri sunt disponibile, multe dintre ele oferind specialitati traditionale romanesti. De asemenea exista fast food-uri, precum si restaurante cu specific international. Multe baruri si cluburi sunt situate in centrul istoric al orasului.
E interesant Pub-ul Music Cafe de pe Republicii, un club rock in care iti poti face imediat prieteni.
La Restaurantul Cerbul Carpatin din Piata Sfatului, poti incerca renumita ciorba de fasole in paine si pastele din pahar 😂
O interesanta terasa am descoperit pe aleea Dupa Ziduri, Juno Wine Garden, cu o atmosfera si ambient special. Aici plata se face doar cu cardul, deci incarcati cat mai mult! 😁💳
Un loc si relaxant si antrenant, il gasesti la Lacul Noua, unde te poti antrena 3 ore cu 100 Lei pe toate tirolienele din copaci.
Apoi , poti face o plimbare cu barcutele pe lac, 30 min cu 60 Lei.
Si daca doresti sa faci un gratar, sunt spatii amenajate gratuit in incinta zonei .
Tot pentru cei mici, langa Lacul Noua, gasesti Gradina Zoo cu o multime de animalute.
Si ca sa nu te plictisesti, poti petrece si o zi intreaga in Paradisul Acvatic, cu o multime de tobogane, sauna, jacuzzi, atat vara cat si iarna.
Pentru o plimbare in natura, recomand Pietrele lui Solomon, la cativa km de oras, unde o multime de lume se aduna, ori la gratare, ori la plimbare cu copiii sau animalutele de companie.
La aproximatix 10 km de oras, in Harman, am dat de o pastravarie superba, unde poti evada o zi , te relaxezi pe terasa si mananci bunatatile din ferma piscicola .
Am dat o raita si prin Poaiana Brasov, la binecunoscutul restauant Sura Dacilor, in care poti indrazni sa gusti carnea de urs....daca poftesti 😂
O alta minunata priveliste a Brasovului, iti ofera Cetatuia de pe Straja cu panorame frumoase din diferite pozitii, iar urcarea "la pas" spre Turnul Alb sau Turnul Negru , iti ofera binevenite cure de detoxifiere.
Aici, prin anii '80- '90, se tineau spectacole de balet.....
Si cum ma aflam in septembrie in Brasov, iata ca am avut norocul sa fiu prezenta la distractie!
Oktoberfest 2024
BRASOV- Un oras foarte animat, unde nu te poti plictisi niciodata.