De departe , Spania este pentru mine, cea mai frumoasa tara unde mi-as petrece restul vietii: oameni prietenosi, mare, munte, caldura, viata de noapte, dar gasesti si liniste daca vrei.
In acest concediu am ales Malaga cu plecare din Bucuresti. La Wizz Air gasisem oferta cu 8 luni in urma si nu am mai stat pe ganduri: 2 persoane 800 Ron dus-intors.
Apoi cautam cazare si planificam ruta de 1 saptamana , ce obiective sa vad. Va spun ca de 5 ani imi doream sa vad Caminito Del Rey, un traseu prin munti foarte spectaculos. Iar acum venise momentul asteptat. Citisem foarte mult despre el si cum sa achizitionez biletele. Le-am luat online! Super-bucuroasa 😊 a costat 18 Euro/persoana.
Intre timp ne-am gandit sa luam si fetita cu noi, asa ca am gasit bilet de avion cam scump pt. o persoana -1200 Ron dus-intors, bani pe care la prima rezervare a trebuit anulata si am pierdut o parte din bani, vorbisem cu cei de la Wizz Air la telefon-( altul cu suprataxa…. 200 Ron am avut de platit…), deoarece era o persoana minora trebuia trecuta pe unul dintre parinti si cumparat biletul de pe un cont nou. Cu prima persoana cu care am vorbit la telefon, mi-a zis intr-un fel, apoi cand aveam biletul, alta persoana -un alt fel. Oricum , pana la urma , dupa o groaza de nervi, reusisem cu biletul si cu banii dati ☹ va spun din experienta, chiar daca pe site scrie ca pentru probleme de rezervare nu se iau bani…., operatorii tot vor lua. A…. si uitasem… intre timp cu 2 saptamani inainte de plecare , s-a mai anulat si zborul!!! Alta problema, iar am vorbit la telefon cu ei, iar am avut taxa…. Apoi a trebuit sa anulez rezervarile la hoteluri luate inainte…. Am facut la altele din cauza perioadei…. Numai probleme, dar totusi aveam speranta ca voi ajunge in Malaga cu bine.
Ca si cazare, am luat 3 zile Malaga, un apartament Apartamentos Punto Apart ,care a costat 1200 Ron, foarte bun cu 1 camera, o bucatarie cu canapea unde a dormit Sabina, baie spatioasa cu masina de spalat . apartamentul se afla chiar in centru pe strada Calle Cerrojo- treceam un podet si ajungeam direct la multitudinea de terase pline seara, o incantare sa tot stai.
Ca sa avem timp si confort de petrecut , am inchiriat masina, un Fiat 500, pe care am dat 107 Euro pentru 6 zile, rezervarea facand-o inainte la Malaga car- firma foarte mare in Spania de inchirieri auto. A venit si ziua mult asteptata, plecam la drum… yuhuuu
Zborul l-am avut de dimineata de la 6 si am ajuns la 9 in aeroportul din Malaga. Aici…soare si cald! Cautam firma de inchiriere auto si am zarit un microbus pe care scria Malaga Car ,chiar in aeroport. Ne-am dus la ei, am aratat rezervarea si am plecat catre biroul lor. Acolo, dupa ce am platit cu cardul si bucuroasa ca nu au luat garantie- chiar imi faceam probleme ca citisem inainte si scria pe site-ul lor ca se iau cam 900 euro deposit-ne-au dat cheile si…drum bun!
Aveam si masinuta noastra acum, micuta si buna pentru parcarile lor, mai mare nici nu ne trebuia.
Ne-am pus GPS-ul catre apartament, dar in drum ne-am oprit prin centru ca era atat de frumos afara si bulevardul pe care mergeam atat de colorat, ca am vrut sa ne oprim la o cafea.
Aici trebuie sa fii atent unde parchezi:
Am stat cam 3 ore si am platit 3 euro. Ne-am uitat pe harta sa vedem unde suntem- chiar la cetatea Alcazaba,
asa ca am urcat la ea printr-un drum pietruit, unde o multime de turisti priveau orasul de sus , iar 2 dansatori de flamenco ne incantau privirile.
O multitudine de palmieri si flori multicolore adiau pe bulevard, cladiri in stil maur strajuiau piata , iar printre crengi am zarit papagali. Ce poate fi mai frumos de atat?
Despre Alcazaba , pot spune ca e asezata chiar in varful dealulul din Malaga , a apartinut maurilor si este inconjurata de turnuri si ziduri, acum Muzeu Arheologic. Mai jos la intrare este teatrul roman - un loc de desfasurare a concertelor din timpul verii.
Chiar mai sus de Alcazaba, castelul Gibralfaro, datand din secolul al XlV-lea, ofera privelisti care iti taie rasuflarea asupra orasului si portului.
O parte din el este acum un castel, avand o terasa primitoare.
Prea multa oboseala si cu avion si masina… si urcus…coboras, asa ca stam si noi la o cafea cu un mic dejun andaluz. Am comandat ce ne-a recomandat ospatarul… si bineinteles am primit pe o farfurioara bucatele de cascaval, jambon si masline.
😊 astea au fost doar de gustat, nu ne-am saturat 😊 iar cafeaua normal o gurita in cescuta , am dat-o pe gat imediat, dar foarte buna . Oricum peste tot in Spania pe unde am baut cafea, e foarte gustoasa si mica, asa cum ne place noua.
Gata cu statul… hai sa vedem unde vom sta. Pornim catre adresa, norocul nostru, am gasit si parcare gratuita in fata apartamentului, gazda imi trimite codul de access si intram. Casa este exact ca in poze, curate, cu de toate in ea mai ales bucataria…daca vom face mancare ?! Un dus si schimbat de haine, iesim in oras.
Prima plimbare ne indreapta catre o taverna turceasca unde luam pranzul: cate o ciorba, felul 2 si o prajiturica. Total 30 Euro/3 portii.
Pasii ne duc apoi direct spre faleza La Caleta, normal plina de palmieri, buticuri de haine si cadouri, terase nu mai zic; ne-am asezat la o bere pe acea caldura mergeau chiar 2 😊
Dar plaja… plina cu toate ca era aprilie, copii se balaceau in mare, parinti -la un volei, la o discutie… da foarte frumos. Aici era faimoasa Plaja Malagueta. Va las jos mai multe poze.
Ne-am intors pe bulevardul central de parca zici ca esti in gradina botanica, o multime de poze am facut si aici- as fi luat un papagal daca puteam sa-l aduc in tara 😊
Cum am trecut pe partea dreapta spre cetate, am intrat direct in centrul istoric, o zona animata cu stradute foarte inguste si cu multe restaurante.
Aici am gasit Catedrala din Malaga, muzeele Picasso si Carmen Thyssen si Piata Centrala plina de fructe, legume, delicatese, dulciuri.
Dar s-a inserat si noi nu ne dadeam dusi la dormit. Cum sa dormi cand afara forfotea viata?
Ne-am asezat la o terasa sa gustam niste frito misto si normal o bere,
privind agitatia din jurul nostru, stand pana pe la ora 1 noaptea.
A fost o zi plina , agitata si am adormit intr-o clipa 😊
In urmatoarea zi, ne-am gandit sa vizitam Granada- ultimul oras din Spania care a ramas sub control arab, dupa aproape 800 de ani de domnie- dupa multe documentari de pe net. Parea superba Cetatea Alhambra si credeam ca vom avea parte de bilete…. Dar spre nenorocul nostru, dupa ce am strabatut cam 150 km prin sate viu colorate de flori,
copaci, arbusti, toata coasta marii Alboran pur si simplu superba,
nu vazusem pana atunci o floare de palmier,
ajungem in Granada, la castel si… hop bilete nu sunt la ghiseu ci doar online se achizitioneaza si alea cu vreo 2 luni inainte…😒
Asa ca am inconjurat la pas cetatea imprejmuita de ziduri inalte, carari pietruite si terase ospitaliere ( un meniu ne-a costat 14 Euro/persoana).
Centrul Granadei foarte dragut, am gasit un magazin de parfumuri care-ti arata cum se prepara uleiul de parfum din diferite flori si mirodenii. Interesant.
Situata la poalele muntilor Sierra Nevada, Granada este un oras impanzit de biserici – aici exista practic cate trei la fiecare colt de strada.
Este foarte interesanta reactia catolica la sfarsitul a opt secole de dominatie araba. Adevarata demonstratie de credinta, merita sa vezi Catedrala din Granada, cu interioarele sale elegante, in schimbul a 3 euro, taxa de intrare. E interesanta Granada de vazut ,dar nu in criza de timp ca noi,, am ratat cartierul tiganesc Sacramonte, pe care sper ca-l vom vizita vreodata.
La intoarcere, normal ca am ramas pana noaptea tarziu la agitatele terase din centrul Malagai, iar cu berea in fata si o pizza gustoasa.
Ultima zi ,am dedicat-o plimbarii spre statiunile de la malul marii. Prima oprire-Benalmadena, unde am vizitat superbul Castel Colomares. , monument dedicat lui Cristofor Columb.
Drumul te duce pe stradute inghesuite , serpuite, foarte curate, am parcat masina intr-un loc amenajat si am intrat cu o taxa de 2.5 Euro/porsoana , in superbul castel parca din nisip construit.
Este o clădire deosebită, care îmbină elemente de arhitectură gotică, romanică, și arabe, cu detalii și sculpturi impresionante. Castelul este o adevărată operă de artă arhitecturală, cu turnuri, bastioane, ziduri masive și ornamente bogate. Fiecare element al castelului are o semnificație istorică și simbolică, reflectând viața și descoperirile lui Cristofor Columb, precum și istoria Spaniei. În interiorul castelului se găsesc fresce și sculpturi care prezintă scene din viața lui Columb, precum și evenimente istorice majore din timpul explorărilor maritime. În jurul castelului se află o grădină frumoasă, plină de plante tropicale și mediteraneene, care oferă o priveliște impresionantă asupra zonei înconjurătoare. Există, de asemenea, materiale informative disponibile în mai multe limbi pentru a ajuta vizitatorii să înțeleagă mai bine semnificația și importanța acestui loc.
Despartindu-ne de castel, pasii ne-au indreptat spre centrul orasului, unde o gramada de localnici stateau la picnic si distractie.
Tocmai pe zona verde de deal din fata arenei Retamar, se tinea o piesa de teatru “Isus”.
Tare entuziasmati am fost de aceasta piesa si cum decurgeau filmarile. Va las mai jos o parte din filmarea noastra.
Langa amfiteatru pe partea dreapta se afla muzeul fluturilor, numit Mariposario, este cel mai mare parc de fluturi din Europa, situat în Benalmádena.
Aici, într-un paradis tropical cu cascade și flori, poți admira peste 1.500 de fluturi exotici din întreaga lume, zburând liber. Pe partea opusa zarim templul budist, cunoscut și sub numele de Stupa de Iluminare,
simbolizează iluminarea lui Buddha, realizarea naturii minții și este una dintre cele opt forme diferite în care sunt construite stupas. Aceasta reprezinta o stare spirituala si mentala de intelegere totala, asemanatoare cu cea pe care se spune ca Buddha a experimentat-o dupa 49 de zile de meditatie sub copacul bodhi.
Gata cu vizitatul, mergem pe plaja, gustam o inghetata super delicioasa si ne oprim la o terasa sa privim marea.
La intoarcere nu mai stiam pe unde sa oprim ,ca peste tot dadeam de taverne cu privelisti incantatoare, cartiere de vile de un alb imaculat ce strajuiau orasul, construite pe varfuri de deal.
Absolut superb! Ajunsi inapoi in Malaga, facem un tur de centru si ne oprim sa mancam la celebrul restaurant El Pimpi, a lui Antonio Banderas.
El Pimpi este un restaurant și bodega emblematic din Malaga, Spania. Acesta se află pe Calle Granada 62, în apropierea intrării în Jardines Calle Alcazabilla. Restaurantul oferă o experiență gastronomică bazată pe bucătăria tradițională malagueză și andaluză. Pimpi ocupa o casa veche din secolul al-18-lea, construita pe un vechi drum roman. In 1971 a fost transformata in aceasta crama traditionala care e impartita in diferite sali si terase, fiecare cu o atmosfera speciala care o face unica. Si dupa o bere rece la bodegile din piateta, ne luam ramas bun de la Malaga, de maine ne asteapta alte aventuri in Andaluzia.
Hasta luego!